zelf-kippenhok-bouwen

Kippenhok kopen of zelf bouwen

kippen-hok

Is het echt de moeite waard om zwoegend een kippenhok in elkaar te timmeren. Of toch liever naar de lokale bouwmarkt om er gelijk één op te halen!

Hoe kies je een kippenhok!!

Misschien heb je al kippen, en wil je het kippenhok vernieuwen. Of je staat op het punt om met kippen houden te beginnen. Dan is de vraag hoeveel kippen heb je, of ga je aanschaffen en wat is de grootte van het ras. Een kip heeft ongeveer 0,5 m1 meter binnenruimte nodig. Dit is gemiddeld heb je een klein kippenras of juist een groot ras dan moet je hier iets mee schuiven. In ons bericht starten met kippen kun je hier meer over vinden. Naast deze ruimte heb je nog een gelegenheid nodig waar de kip zijn ei kan leggen. Dit moet ongeveer 30x30cm zijn per 2 kippen. Dan is de vraag hou je de kippen in een ren of is er voldoende ruimte om de kippen los te laten lopen.

Basis elementen kippenhok

Een kippenhok moet een aantal basis elementen bevatten om de kippen gezond te houden. Er moet voldoende ruimte zijn. Ook moet één of meerdere zitstokken zijn, kippen gaan in de nacht op stok. Er moet een legnest zijn waar de kippen hun ei kwijt kunnen. Het legnest moet voorzien zijn van stro zodat de eieren schoon blijven. Als de kippen te weinig ruimte hebben brengen ze de nacht door in het legnest. Dit moet je zien te voorkomen om vervuiling van de kip en eieren tegen te gaan. Voldoende ventilatie is erg belangrijk, maar kijk wel uit voor tocht, daar kunnen de kippen niet tegen. Zorg dat er wat daglicht binnen kan komen, en dat het hok afgesloten kan worden om ongewenste indringers buiten te houden.

Hout of kunststof

Het kippenhok kan met verschillende materialen uitgevoerd worden bijvoorbeeld in hout of kunststof. Een voordeel van hout is dat je eventueel zelf kunt gaan bouwen. Hoe het eruit gaat zien de grootte en functionele tijd heb je zelf in de hand. Een nadeel is je moet een beetje handig zijn, hout is duur en het is een product wat blijvend onderhouden moet worden. Kunststof kippenhokken zijn eigenlijk zelf niet te maken. Ze zijn wel te koop meestal online, maar de keuze is nog niet zo heel groot. Een voordeel is dat het onderhoudsvrij is, makkelijk schoon te maken en de kans op bloedluis aanzienlijk kleiner is. Een nadeel is dat ze vrij prijzig zijn, vaak hebben ze een wat modernere uitstraling dit kan een voordeel of nadeel zijn. 

kunststof-kippenhok-omlet

Stenen Kippenhok

Het is ook nog mogelijk om een kippenhok in steen uit te voeren. Als je kleinschalig kippen houdt zie ik hier alleen maar een nadeel in. Het is niet verplaatsbaar, prijzig om te bouwen, trekt vocht aan en een fundering, metselwerk etc is echt een vak apart.

Kippenhok met ren

Een moet groot genoeg zijn om de kippen wat rond te laten scharrelen. Een verplaatsbaar kippenhok met ren is moeilijk verplaatsbaar. Er zijn er wel, deze zijn vaak uitgevoerd in kunststof. Je kunt ook een losse ren en nachthok kiezen, er zijn ruime prefab rennen te verkrijgen die goed verplaatsbaar zijn. De ren kun je gedeeltelijk overkapt uitvoeren, zo kunnen de kippen schuilen tegen wind en regen. Een vaste ren kun je vullen met wat tegels en houtsnippers.

Keuze maken

Met de bovenstaande informatie kun je een keuze gaan maken. Heb je genoeg tijd en creativiteit ga dan zelf aan de slag. Let er wel op dat materiaal prijzig is, het is de moeite waard om dit te vergelijken bij verschillende bouwmarkten. Aanbiedingen in de gaten houden is altijd een goed idee. Wil je meer weten over het houden van kippen kijk dan eens in de kippengids. Ben je op zoek naar een bouwtekening kijk dan eens op Freds Bouwtekening dit is tevens een leuke site voor alle overige bouwwerken in en om je huis. Benieuwd wat een kunststof kippenhok te bieden heeft!! KIJK OP DE WEBSITE VAN OMLET.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *