koning-brahma

Brahma koningsras onder de kippen!!

brahma-kip-huisdier

Brahma kip ook wel de koningskip onder liefhebbers genoemd. Wat maakt deze kip speciaal en is deze voor iedereen geschikt.

Uiterlijk Brahma kip

De brahma is een van de grootste kippenrassen, dit maakt hem ook zeer opvallend. De kip heeft een groot imposant lijf en is rijk bevederd. Het dier is in verschillende kleurcombinaties te krijgen. De bekendste zijn de Columbia en de Meerzomige Patrijskleur. De Meerzomige Blauwpatrijs, de Berken en de Buff Columbia zijn ook veel voorkomende kleurslagen. Opvallend zijn de bevederde poten, en de kleine kop wat wat op dit grote lijf staat. Dit zorgt ervoor dat de kip nog groter oogt. De haan heeft een prachtige kam bestaand uit drie rijen. De haan weegt rond de 5.000 gram, de hen is aanzienlijk lichten deze weegt ongeveer 4.000 gram.

brahma-hen-erfdieren

Oorsprong Brahma kip

De Brahma kip komt oorspronkelijk uit India, vanuit de provincie Brahamapoorta. Dit verklaart ook de naam van het dier. Hiervandaan is de kip geëxporteerd over de rest van de wereld. In Amerika is de kip voor een groot deel doorontwikkeld/doorgefokt. Hierbij heeft het ras een grote uiterlijke verandering doorgemaakt. een voorbeeld van de zichtbare verschillen is de voetbedevering. Deze is veel rijker en mooier geworden. In Engeland is de Brahma kip ontwikkeld tot krielkip sinds 1890 komt deze kriel ook in Nederland voor.

Karakter van de Brahma kip

De Brahma kip is een sierkip met een groot imposant uiterlijk, waarvan je onder de indruk zal zijn. Anders dan het uiterlijk voordoet, heeft de kip een gemoedelijk en zachtaardig karakter. De Brahma kip is over het algemeen bepaald niet agressief. De Brahma kip wordt voor verschillende doeleinden gehouden. Als sierras, maar ook als vleesras en legras. Gemiddeld genomen door het jaar heen legt de hen ongeveer 150 eieren. De eieren hebben een mooie bruingele kleur. De hoeveelheid kan tegen vallen als je dit vergelijkt met de legkip, deze leggen ongeveer het dubbele aantal. De Brahma is een kip die veel goede eigenschappen van verschillende soorten heeft. En zeer geschikt ras om te houden als hobby kip.

Verzorging van de kip

Net zoals andere kippenrassen leven de Brahma kippen in een toom. Hou minimaal 3 kippen, meer is altijd beter en leuker. Een haan is niet nodig binnen de toom. Als je de ruimte hebt is een haan mooi om erbij te hebben. De haan is een lust voor het oog. Het ook mooi om te zien hoe de haan zijn toom leidt. De huisvesting van de Brahma kip moet wel op de grootte van het ras afgestemd zijn. Het binnenverblijf moet minimaal 0,5m1 per kip zijn, onderschat ook niet de hoogte van de kip als ze op de stok zitten. Door de zwaarte van het ras kan de kip niet hoog vliegen een lage afrastering is voldoende. Een roofvogel zal het dier niet snel pakken daar is de kip te groot voor. Voor het zekere kun je wat schuilgelegenheid voor de kippen maken. Het verblijf van de kippen hebben zon en schaduw nodig.

Voeding van het dier

Zorg dat de kippen altijd voldoende en schoon drinkwater tot zich kunnen nemen. De kippen kunnen de hele dag de beschikking hebben over een kippenkorrel of legkorrel. Deze korrels zijn zo uitgebalanceerd dat de kip altijd de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. De korrel moet vochtvrij blijven om schimmel te voorkomen. Er zijn hier speciale voedersystemen voor zoals de trapbak. De kip kan wat bijgevoerd worden met gemengd graan, dit kun je strooien zodat de kip wat te scharrelen heeft. Keukenafval zoals groente en fruitschillen kun je aan de kippen geven. Zorg dat dit niet te lang blijft liggen om verrotting tegen te gaan.

Zand, kiezel en grit

Een aanvulling op de gezondheid van de kippen is een zandbad. Dit heeft de kip nodig om zijn bevedering gezond en parasiet vrij te houden. Een kip heeft maagkiezel nodig voor een goede spijsvertering. Kippen hebben geen tanden, het vervoer wordt vermalen in de maag de kiezels helpen bij dit proces. Ondanks het grote imposante lijf van de Brahma kip, leggen ze niet grotere eieren dan de gemiddelde kip, De kippen hebben grit nodig, de kalk uit het grit zorgt voor een goede schaal. Zo voorkom je windeieren.

In stand houden van het ras

brahma-kip

In de dierenindustrie wordt veel en niet doorgedacht doorgefokt. Alleen eigenaren en toekomstige eigenaren kunnen dit tegengaan. Het is raadzaam om eerst onderzoek te doen voordat je de Brahma kip aanschaft. Je kunt bijvoorbeeld informatie opvragen bij de Brahmaclub. Het is goed om te kijken waar de kip vandaan komt, hoe de leefomgeving is waar de kip vandaan komt. Is het een echte Brahma liefhebber! Of scharrelt er van alles rond. We kunnen allemaal meewerken aan het behouden van een mooi en zuiver ras.

Tot slot

Wil je meer informatie over het starten met Brahma kippen kijk dan ons bericht STARTEN MET KIPPEN. Wil je meer weten over het bouwen of aanschaffen van een kippenhok kijk dan HIER. In de overige onderstaande linkjes kun je de basis benodigdheden voor je kippen vinden. (KIPPENGIDS) (BOUWTEKENING KIPPEN VERBLIJF)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *