kip

Starten met kippen

Waarom zou je kippen nemen???! Ze stinken, maken lawaai en maken je tuin kapot…

Er wordt over het houden van kippen verschillend gedacht. Ja, ze kunnen stinken, lawaai maken en dingen kapot maken ook kunnen ze verse eieren geven, ze zijn aaibaar én echte gezelschapsdieren. Als kippen op de juiste manier gehouden worden kun je er echt van genieten en is de overlast nul. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om het leuk te maken.

5 kippenstappen in de goede richting.

  • kippenras
  • kippenverblijf
  • locatie/tuin
  • voer
  • verzorging

Kippenras

Als startende kippenhouder moet je eerst nagaan hoeveel ruimte er voor je toekomstige kippen is. Hoe groot is je tuin en hoeveel ruimte wil je beschikbaar stellen. Een gemiddelde kip heeft ongeveer 0,5 meter binnen ruimte nodig en 3 m2 buitenruimte. Dit is uiteraard wel erg afhankelijk van het ras. Zo heeft een scharrel- of sier kip aanzienlijk minder ruimte nodig dan een leg- of vlees kip. Woon je in een woonwijk? Dan kun je het best een scharrel- of sierkip nemen. Deze hebben aan een beperkte ruimte genoeg en maken niet zoveel lawaai. Als lawaai een probleem is, kun je beter geen haan erbij nemen. Zeker in een woonwijk kan je beter geen haan nemen. Hennen kunnen prima zonder een haan wel is het belangrijk om minimaal 3á4 kippen bij elkaar te hebben. Kippen leven in een toom en zijn echte groepsdieren. Een mooi klein kippenras om mee te starten is bijvoorbeeld de Cohcin, Serama, Zijderhoen of de Wyandotte kriel. Een wat groter kippenras wat goed is om mee te beginnen is de Brahma, Marans, Amrock groot en de leghen (rood). Let goed op de eigenschappen van het kippenras daar zit veel verschil tussen, sommige rassen zijn goed en snel tam te maken, andere blijven schuw. Meer informatie kun je vinden in ons bericht Welk kippenras past bij mij.

Kippenverblijf

Bij het aanschaffen, of zelf bouwen van een kippenverblijf moet je met een aantal zaken rekening houden zoals ruimte, tocht, hygiëne en vermaak. Als de kippen overdag vrij los kunnen lopen in de tuin dan heb je aan alleen een nachthok genoeg. Deze moet tocht vrij zijn maar er moet wel genoeg frisse lucht binnen komen, het hok moet afsluitbaar zijn tegen ongewenste indringers. Kippen zitten tegen elkaar aan op stok zo blijven ze warm en schoon, ook moet er een gelegenheid zijn waar ze hun eieren kunnen leggen. Dit doen ze in een legnest dit is een kleine ruimte waar de kip zich even terug kan trekken om een ei te leggen. Belangrijk is om meerder legnesten te hebben, bijvoorbeeld één legnest per 2á3 kippen dit is ook afhankelijk van de toom grootte. Het kippen verblijf moet regelmatig schoon gehouden worden om ziektes te voorkomen, het legnest moet voorzien worden van stro wat regelmatig vervangen wordt. Zo hou je schone eieren en een fijne plek voor de kippen. Je kunt zelf een kippenhok bouwen wat hartstikke leuk is om te doen, kant en klaar kopen is ook een goede optie de keuze is zeer uitgebreid. Belangrijk is om te weten hoeveel kippen je wilt houden, en of het kippen verblijf goed past in je tuin. De meeste kant en klare hokken zijn overal van voorzien, er is tegenwoordig keuze uit houten of kunststof kippen verblijven. Hout ziet er wat authentieker uit maar vergt wat meer onderhoud, hout trekt ook bloedluis aan dit kan met kunststof aanzienlijk minder zijn. Een voordeel van kunststof is dat het goed schoon te maken is met bijvoorbeeld een hoge drukspuit.

Locatie/tuin

kipenhok

De locatie hangt nauw samen met de keuze van het kippenverblijf, is er genoeg buiten ruimte dan is een ren niet nodig. Kippen zijn scharreldieren ze struinen de hele dag door je tuin op zoek naar insecten of andere lekkernijen. Als je een kleine tuin hebt of een perfect bloemenperk kan dit een probleem zijn, je kunt dan overwegen de kippen in een ren te houden of in ieder geval het grootste gedeelte van de dag. De ren moet groot genoeg zijn zodat de kippen zich vrij kunnen bewegen. De ren moet zowel zon als schaduw krijgen, kippen kunnen niet goed tegen extreme warmte maar de zon moet genoeg zijn om alles te drogen. Het is aan te raden om wat lage beplanting in de ren te plaatsen, kippen scharrelen en verschuilen zich hier graag tussen. De kippen hebben een zandbad nodig om de veren gezond en parasiet vrij te houden, je kunt deze in de ren of de tuin plaatsen. Woon je in een woonwijk dan is het niet aan te raden om een haan aan te schaffen, deze zorgen doorgaans voor teveel overlast. Het is altijd goed om even te overleggen met de buren, en altijd leuk om je nieuwe plannen te delen.

Voer

Het is belangrijk om de kippen gezond te houden, kippenvoer is hierbij een belangrijk onderdeel. Als de kippen los lopen in een grote tuin zullen ze zelf een groot deel van hun voedsel bij elkaar scharrelen dit zijn dan voornamelijk zaden insecten en daar de larven van. De hoeveelheid die ze hiervan kunnen vinden is afhankelijk van het jaargetij, bijvoeren is altijd nodig. Je kunt hiervoor vast voer gebruiken (onderhoudsvoer) dit zijn meestal korrels die alle voedingsstoffen bevatten, kippen die in een ren zitten en zelf geen voedsel kunnen vinden hebben hier ook voldoende aan. Het voedsel kun je onbeperkt aanbieden belangrijk is dat het voedsel droog blijft zodat het niet gaat schimmelen. Je kunt elke dag hun bak vullen maar er zijn ook goede voersystemen waarbij het voer in bulk opgeslagen maar waarbij de kip toch bij het benodigde voer kan een voorbeeld is de trapbak zodra de kip op een plateau gaat staan komt er wat voer uit. Kippen kun je bijvoeren met graan, hiervan moet je niet teveel gebruiken anders worden de kippen vet en ongezond. Dit hoef je niet in een voerbak aan te bieden maar dit kun je elke dag wat strooien, zo hebben de kippen weer de gelegenheid om wat rond te scharrelen. Keukenafval kun je ook bij de kippen kwijt bijvoorbeeld schillen, overgebleven gekookte aardappelen of rijst zorg wel dat dit opgegeten wordt of ruim het anders op tijd op om ongedierte en verrotting te voorkomen. Als je echt vrienden wilt worden met je kippen kun je ze wat kippensnacks aanbieden bijvoorbeeld gedroogde meelwormen daar zijn ze dol op. Vers water is voor een kip erg belangrijk daar moeten ze gedurende de gehele dag voldoende van hebben. Je kunt hiervoor een drinksysteem aanleggen of bijvoorbeeld een bajonetdrinker gebruiken deze kun je gemakkelijk elke dag verversen.

Verzorging

Een gezonde kip is gemakkelijk te herkennen aan een goed verenpak, een rode kam en een levendige indruk. Met voldoende ruimte, goed voer en juiste hygiëne kom je heel ver. Geef de kippen altijd voldoende aandacht zo merk je al gauw of er wat mis is. Kippen kunnen last krijgen van bloedluis, deze luizen verstopt zich overdag in spleten of kieren in het kippenhok als de kippen op stok zitten komen de bloedluizen in actie en zuigen zich vol. Door het kippenhok goed schoon te houden is de kans hierop veel kleiner er zijn bij speciaalzaken sprays verkrijgbaar om de luis te doden. Soms zie je niet dat er bloedluis heerst, er zijn testers verkrijgbaar die je in het kippenhok kunt hangen zo kun je zien of het kippenhok luis vrij is. Uiteraard wil je ook genieten van lekkere eieren gelegd door je eigen kippen, hiervoor heb je kippengrit nodig dit zorgt ervoor dat er een ei wordt geproduceerd met een goede schaal de kalk uit het grit zorgt hiervoor. Als een ei te weinig kalk bevat krijg je windeieren dit zijn eieren met een vlies eromheen in plaats van een schaal. Een kip heeft ook maagkiezel nodig voor een goede spijsvertering kippen hebben geen tanden en slikken het voedsel in zijn geheel door in de maag wordt het door spierwerking vermalen maagkiezel helpt hierbij.

kip kuiken

IK HOOP DAT JE MET DEZE STAPPEN WAT VERDER KOMT, KIPPEN HOUDEN IS EEN LEUKE EN DUURZAME MANIER OM THUIS VAN DIEREN TE GENIETEN. VEEL PLEZIER EN GENIET VAN JE EERSTE EI.

Meer weten!!

Kijk HIER als je meer wil weten hoe je kunt starten met kippen. Wil je meer te weten komen over een geschikt kippen hok kijk dan HIER. Bouwtekeningen om zelf aan de slag te gaan kun je vinden bij Freds bouwtekeningen of in de Kippenstarters gids. Op zoek naar een duurzaam kippenverblijf ga dan naar de website van OMLET.

1 reactie op “Starten met kippen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *